arad

Arad

Prezentarea Judetului Arad

Situat in partea de vest a tarii, judetul Arad se invecineaza cu judetele Bihor, Alba, Hunedoara si Timis, si este principala poarta de intrare in Romania dinspre Europa centrala si de apus. Cu o suprafata totala de 7654 km2, judetul cuprinde 78 de unitati teritoriale si administrative din care un municipiu - Arad, municipiu resedinta de judet, 9 orase (Chisineu Cris, Curtici, Ineu, Lipova, Nadlac, Pecica, Pancota, Sebis, Santana) si 68 de comune.Populatia judetului numara la ultimul recensamant 461791 locuitori din care 233992 locuitori apartin urbanului. Din punct de vedere etnic, la recensamantul din anul 2002, populatia judetului prezenta urmatoarea structura: 82,1% romani, 10,6% maghiari, 3,8% rromi, 1,0% germani, 1,2% slovaci, 0,3% ucrainieni, 0,2% sarbi si 0,8% alte nationalitati si populatie nedeclarata.

Prezentbra locuirii in acest areal este atestata inca din paleolitic. Numeroase descoperiri arheologice au pus in evidenta si atesta continuitatea locuirii in aceasta zona. Sunt bine reprezentate epoca bronzului, perioada formarii si consolidarii statului dac, perioada ocuparii romane, epoca prefeudala si epoca feudala. Muresul si cetatea dacica Ziridava sunt pomenite de Herodot si respectiv Ptolomeu, iar mai tarziu, referiri la aceste meleaguri sunt intalnite in scrierile medievale Legenda Sfantului Gerard, Gesta Hungarorum si Cronica pictata de la Viena.

Participarea locuitorilor Aradului la evenimente istorice importante sunt consemnate de-a lungul timpului in diferite documente. Revolutia de la 1848 accentueaza lupta de afirmare a poporului roman si in perioada premergatoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Aradul devine un puternic centru unionist cu militanti de seama precum Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop si Ioan Suciu. In prezent judetul Arad, prin valentele culturale si economice ale localitatilor componente ocupa un loc de frunte intre judetele tarii si dispune de un potential uman de mare valoare.

Priveliste Arad

Peisajul natural al judetului este caracterizat de prezenta unui relief etajat de la est la vest bine distribuit de o retea hidrografica tributara in cea mai mare parte celor doua rauri importante, Muresul si Crisul Alb, de prezenta unui climat temperat continental cu influente oceanice si nu in ultimul rand de prezenta unei flore si faune cu elemente de mare valoare. Relieful este grupat in proportii aproximativ egale fiind reprezentat de treapta montana, treapta dealurilor, depresiunilor si culoarelor si de treapta campiilor, fiecare grupa in parte reprezentand cca. 1/3 din suprafata totala a judetului. Cele mai reprezentative unitati de relief grupate la nivelul judetului sunt: Muntii Codru-Moma - cu inaltimile cele mai mari atinse in Vf. Plesu (1112 m) si depresiunea intramontana Moneasa-Ranusa, Muntii Bihorului - reprezentat de versantii sud-vestici ai Muntilor Gaina cu varful Gaina1486 m), piatra de trei hotare si varful Piatra Aradului (1429 m), Muntii Zarandului, Piemontul Codrului, Depresiunea Zarandului, Depresiunea Almas-Gurahont, Depresiunea Halmagiu, Dealurile Lipovei, Culoarul Muresului (Lipova-Petris), Campia Aradului, Campia Vingai, Campia Teuzului (Campia Cermeiului) si Campia Crisului Alb.

Sub aspect climatic, clima judetului Arad are caracteristicile climatului temperat continental cu influente oceanice, cu o circulatie a maselor de aer predominant vestica si cu o vizibila etajare dispusa de la vest la est odata cu cresterea altitudinii. Mediile anuale ale temperaturilor sunt cuprinse intre 100C in zona de campie, 90C in zona dealurilor si piemonturilor, 80C in zona muntilor josi si 60C in zona celor mai mari inaltimi.

Cantitatile medii de precipitatii se inscriu cu valori cuprinse intre 565-600 mm anual in zona de campie, 700-800 mm anual in zona dealurilor si piemonturilor si 800-1200 mm anual in zona montana.

Din punct de vedere hidrografic, suprafata administrativa a judetului Arad apartine bazinelor hidrografice a patru mari rauri din vestul tarii: Muresul, Crisul Alb, Crisul Negru si Bega. Vegetatia pastreaza caracteristicile zonale ale silvostepei fiind puternic antropizata.

Vegetatia naturala ocupa un areal mult mai restrans dar cu o buna reprezentare in zona montana.

Judetul Arad dispune de resurse naturale importante pentru economia tarii. Dintre acestea cele mai importante sunt resursele minerale precum zacamintele de hidrocarburi de la Pecica, Peregu, Șeitin, Santana, marmura de la Moneasa, apele minerale de la Lipova, Moneasa, Curtici, Macea, Dorobanti, minereurile de molibden de la Savarsin si lista poate continua.

Economia judetului cunoaste in prezent o dinamica puternica cu cresteri semnificative semnalate in toate sectoarele de activitate.

Potentialul agricol al judetului face din acest areal unul dintre cele mai mari bazine cerealiere si legumicole ale tarii.

Potentialul turistic al judetului Arad este unul de mare valoare. Imbinarea armonioasa a formelor de relief, climatul favorabil, elementele faunistice si de flora, prezenta apelor minerale si abundenta monumentelor istorice si de arhitectura fac din acest areal o veritabila zona de convergenta turistica. Dintre cele mai reprezentative obiective turistice naturale ale judetului Arad . amintim rezervatiile naturale Pestera Valea Morii (comuna Moneasa), Dosul Laurului si Baltele Gurahont (comuna Gurahont), Runcu-Grosi (comuna Barzava), Poiana cu narcise Rovina si Balta Rovina, (orasul Ineu), Balta Șoimos (orasul Lipova), Padurea Sic (comuna Carand), Pestera lui Dutu (comuna Savarsin), Locul fosilifer MonorostiaComuna Barzava), Locul fosilifer Zabalt (comuna Ususau), Padurea de stejar pufos de la Carand (comuna Carand), Saraturile (comuna Socodor), Arboretul Maceacomuna Macea), Prundul Mare (Parcul Natural Lunca) si parcul natural Lunca Muresului ce se desfasoara atat pe teritoriul judetului Arad cat si pe teritoriul judetului Timis.

Fondul turistic antropic al judetului poate fi reprezentat de obiective turistice de mare valoare precum Cetatea Aradului (municipiul Arad), Cetatea Șoimos (orasul Lipova), Castelul Maceacomuna Macea), biserica de lemn (comuna Brazii), biserica Pogorarea Sfantului Duh (comuna Halmagiu), biserica Inaltarea Domnului (Comuna Plescuta), manastirea Hodos Bodrog (Comuna Pecica), biserica Adormirea Maicii Domnului (comuna Halmagiu), biserica Radnaorasul Lipova), fortificatia Santanaorasul Santana), toate acestea fiind monumente istorice si de arhitectura ce apartin patrimoniului national.

Prima pagina Harta site

Contact e-mail:

Copyright © 2007 All rights reserved